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service shall demonstrate that trans-
ceiver operations will not cause unac-
ceptable interference to other author-
ized users of the spectrum, based on ex-
isting system information publicly 
available at the Commission at the 
time of filing, and will comply with 
operational conditions placed upon the 
systems with which they are to operate 
in accordance with § 25.142(b). This 
demonstration shall include a showing 
as to all the technical parameters, in-
cluding duty cycle and power limits, 
under which the individual user 
transceivers will operate. 

(b) [Reserved] 
(c) Transceiver units in this service 

are authorized to communicate with 
and through U.S.-authorized space sta-
tions only. 

[58 FR 68059, Dec. 23, 1993, as amended at 69 
FR 5710, Feb. 6, 2004; 79 FR 8319, Feb. 12, 2014] 

§ 25.136 [Reserved] 

§ 25.137 Application requirements for 
earth stations operating with non- 
U.S. licensed space stations. 

(a) Earth station applicants or enti-
ties filing a ‘‘letter of intent’’ or ‘‘Pe-
tition for Declaratory Ruling’’ request-
ing authority to operate with a non- 
U.S. licensed space station to serve the 
United States must attach an exhibit 
with their FCC Form 312 application 
with information demonstrating that 
U.S.-licensed satellite systems have ef-
fective competitive opportunities to 
provide analogous services in: 

(1) The country in which the non-U.S. 
licensed space station is licensed; and 

(2) All countries in which commu-
nications with the U.S. earth station 
will originate or terminate. The appli-
cant bears the burden of showing that 
there are no practical or legal con-
straints that limit or prevent access of 
the U.S. satellite system in the rel-
evant foreign markets. The exhibit re-
quired by this paragraph must also in-
clude a statement of why grant of the 
application is in the public interest. 
This paragraph shall not apply with re-
spect to requests for authority to oper-
ate using a non-U.S. licensed satellite 
that is licensed by or seeking a license 
from a country that is a member of the 
World Trade Organization for services 
covered under the World Trade Organi-

zation Basic Telecommunications 
Agreement. 

(b) Any request pursuant to para-
graph (a) of this section must be filed 
electronically through the Inter-
national Bureau Filing System and 
must include an exhibit providing legal 
and technical information for the non- 
U.S.-licensed space station of the kind 
that § 25.114 would require in a license 
application for that space-station, in-
cluding but not limited to, information 
required to complete Schedule S. An 
applicant may satisfy this requirement 
by cross-referencing a pending applica-
tion containing the requisite informa-
tion or by citing a prior grant of au-
thority to communicate via the space 
station in question in the same fre-
quency bands to provide the same type 
of service. 

(c) A non-U.S.-licensed NGSO-like 
satellite system seeking to serve the 
United States can be considered con-
temporaneously with other U.S. NGSO- 
like satellite systems pursuant to 
§ 25.157 and considered before later-filed 
applications of other U.S. satellite sys-
tem operators, and a non-U.S.-licensed 
GSO-like satellite system seeking to 
serve the United States can have its re-
quest placed in a queue pursuant to 
§ 25.158 and considered before later-filed 
applications of other U.S. satellite sys-
tem operators, if the non-U.S.-licensed 
satellite system: 

(1) Is in orbit and operating; 
(2) Has a license from another admin-

istration; or 
(3) Has been submitted for coordina-

tion to the International Tele-
communication Union. 

(d) Earth station applicants request-
ing authority to operate with a non- 
U.S.-licensed space station and non- 
U.S.-licensed satellite operators filing 
letters of intent or petitions for declar-
atory ruling to access the U.S. market 
must demonstrate that the non-U.S.-li-
censed space station has complied with 
all applicable Commission require-
ments for non-U.S. licensed systems to 
operate in the United States, including 
but not limited to the following: 

(1) Milestones; 
(2) Reporting requirements; 
(3) Any other applicable service rules; 
(4) For non-U.S.-licensed satellites 

that are not in orbit and operating, a 
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bond must be posted. This bond must 
be in the amount of $5 million for 
NGSO satellite systems, or $3 million 
for GSO satellites, denominated in U.S. 
dollars, and compliant with the terms 
of § 25.165 of this chapter. The party 
posting the bond will be permitted to 
reduce the amount of the bond upon a 
showing that a milestone has been met, 
in accordance with the terms of 
§ 25.165(d) of this chapter. 

(5) Non-U.S. licensed GSO-like space 
station operators with a total of five 
requests for access to the U.S. market 
in a particular frequency band, or a 
total of five previously granted re-
quests for access to the U.S. market 
with unbuilt GSO-like space stations in 
a particular frequency band, or a com-
bination of pending GSO-like requests 
and granted requests for unbuilt GSO- 
like space stations in a particular fre-
quency band that equals five, will not 
be permitted to request access to the 
U.S. market with another GSO-like 
space station license in that frequency 
band. In addition, non-U.S.-licensed 
NGSO-like satellite system operators 
with one request on file with the Com-
mission in a particular frequency band, 
or one granted request for an unbuilt 
NGSO-like satellite system in a par-
ticular frequency band, will not be per-
mitted to request access to the U.S. 
market with another NGSO-like sat-
ellite system in that frequency band. 

(e) A non-U.S.-licensed satellite oper-
ator that is seeking to serve the United 
States pursuant to a Letter of Intent 
may amend its request by submitting 
an additional Letter of Intent. Such 
additional Letters of Intent will be 
treated on the same basis as amend-
ments filed by U.S. space station appli-
cants for purposes of determining the 
order in which the Letters of Intent 
will be considered relative to other 
pending applications. 

(f) A non-U.S.-licensed satellite oper-
ator that has been permitted to serve 
the United States pursuant to a Letter 
of Intent or Petition for Declaratory 
Ruling, may modify its U.S. operations 
under the procedures set forth in 

§ 25.117(d). In addition, a non-U.S.-li-
censed satellite operator that has been 
permitted to serve the United States 
pursuant to a Petition for Declaratory 
Ruling, may modify its U.S. operations 
under the procedures set forth in 
§ 25.118(e). 

(g) A non-U.S.-licensed satellite oper-
ator that has been permitted to serve 
the United States pursuant to a Peti-
tion for Declaratory Ruling must no-
tify the Commission if it plans to 
transfer control or assign its license to 
another party, so that the Commission 
can afford interested parties an oppor-
tunity to comment on whether the pro-
posed transaction affects any of the 
considerations we made when we al-
lowed the satellite operator to enter 
the U.S. market. If the transferee or 
assignee is not licensed by or seeking a 
license from a country that is a mem-
ber of the World Trade Organization for 
services covered under the World Trade 
Organization Basic Telecommuni-
cations Agreement, the non-U.S.-li-
censed satellite operator will be re-
quired to make the showing described 
in paragraph (a) of this section. 

[62 FR 64172, Dec. 4, 1997, as amended at 64 
FR 61792, Nov. 15, 1999; 65 FR 16327, Mar. 28, 
2000; 65 FR 59143, Oct. 4, 2000; 68 FR 51503, 
Aug. 27, 2003; 68 FR 62249, Nov. 3, 2003; 69 FR 
51587, Aug. 20, 2004; 78 FR 8422, Feb. 6, 2013] 

§ 25.138 Licensing requirements for 
GSO FSS Earth Stations in the 18.3– 
18.8 GHz (space-to-Earth), 19.7–20.2 
GHz (space-to-Earth), 28.35–28.6 
GHz (Earth-to-space), and 29.25–30.0 
GHz (Earth-to-space) bands. 

(a) Applications for earth station li-
censes in the GSO FSS in the 18.3–18.8 
GHz, 19.7–20.2 GHz, 28.35–28.6 GHz, and 
29.25–30.0 GHz bands that indicate that 
the following requirements will be met 
and include the information required 
by paragraph (d) of this section will be 
routinely processed: 

(1) GSO FSS earth station antenna 
off-axis EIRP spectral density for co- 
polarized signals shall not exceed the 
following values, within ±3° of the GSO 
arc, under clear sky conditions: 

18.5–25log(q)–10log(N) ....... dBW/40kHz ....................... for 2.0° ≤q ≤7° 
¥2.63–10log(N) ................. dBW/40kHz ....................... for 7° ≤q ≤9.23° 
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